Ce alimente s-au scumpit începând din luna ianuarie

fructe-460x306

Cartofii, legumele şi conservele de legume, precum şi fructele proaspete s-au scumpit cel mai mult în luna ianuarie, comparativ cu decembrie, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, în ianuarie preţul cartofilor a crescut cu 3,9%, la legume şi conserve de legume cu 3,07%, iar la fructe proaspete cu 2,34%. Alte creşteri au fost la ulei cu 1,34%, la citrice şi alte fructe meridionale cu 1,41% sau la cărţi, ziare şi reviste 1,08%.

În ceea ce priveşte scăderile de preţuri, acestea s-au regăsit la serviciile de apă, canal, salubritate cu 6,9%, la gaze cu 3,23%, la combustibili cu 3,07%, la CFR cu 3,19% sau la energie electrică cu 2,94%.

La produsele alimentare, diminuări au fost la ouă – 1,28%, vin – 1,84%, ţuică, rachiuri şi alte băuturi – 2,05% şi bere – 1,33%.

Indicele preţurilor de consum a fost de -2,1% în luna ianuarie 2016 comparativ cu ianuarie 2015.

„Preţurile de consum în luna ianuarie 2016 comparativ cu luna ianuarie 2015 au fost mai mici cu 2,1%. În luna ianuarie 2016, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu ianuarie 2015, este de 53,3%, iar cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 28,9%.Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 17,8%. Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2015 – ianuarie 2016) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2014 – ianuarie 2015), calculată pe baza IPC, este de -0,8%”, informează INS.

În ianuarie 2016 faţă de ianuarie 2015, preţurile de consum au scăzut la grupa mărfurilor alimentare cu 6,3%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

ziare.antena3.ro